Otsake.jpg (81340 bytes)


| Etusivu| Tarjoamani Terapiamuodot | Uutisia | Terapeutti |Yhteystiedot|

 


KRIISIHOITO



Kriisihoito kestää lyhyen ajan ja se kohdistuu tilanteeseen, jossa ihmistä on kohdannut vakava ja yllättävä kriisi, johon ihminen ei ole osannut varautua. Tällaisia kriisejä voi olla esim. uskottomuus parisuhteessa, yllättäen tullut avo- tai avioero, läheisen ihmisen kuolema tai vakava vammautuminen, oman terveydentilan vakava muutos, omaan henkeen tai turvallisuuteen kohdistunut uhka tai jonkun järkyttävän asian todistajaksi joutuminen.

Ihmiset reagoivat elämässä vastaan tuleviin kriiseihin hyvin eri tavoin. Aluksi ihminen on sokissa, hän ei usein ymmärrä tapahtunutta. Kriisi voi aiheuttaa ihmiselle erilaisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Ihmisen voi olla vaikea saada otetta omasta elämästään. Hänellä voi olla univaikeuksia, ruokahaluttomuutta, painajaisia, ärtyneisyyttä, erilaisia fyysisiä kipuja ja ahdistunut olo. Muistihäiriöt, keskittymisvaikeudet, pettymys, viha ja eristäytymistarve ovat tavallisia reaktioita ihmiselle kriisin seurauksena. Yllättävänä tulleen kriisin fyysiset jälkivaikutukset kestävät tavallisesti ihmisen ruumiissa muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Ne lievittyvät ihmisen mielessä vähitellen, kuitenkin hyvin yksilöllisesti kullakin ihmisellä. Joskus ihminen kriisin seurauksena masentuu. Toipumiseen kriisistä kannattaa aina antaa itselleen aikaa.

Kriisihoidossa pyritään käsittelemään tapahtunutta, työstetään kriisin esiin nostamia asioita ja monenlaisia tunteita, tehdään surutyötä. Pikkuhiljaa yritetään varovaisesti katsoa ihmisen elämää eteenpäin ja asettaa tapahtunut osaksi menneisyyttä. Kriisihoito auttaa ihmistä ottamaan käyttöön uusia selviytymiskeinoja, jotka auttavat häntä selviytymään akuutista kriisitilanteesta. Ihmistä tuetaan saavuttamaan jälleen oma elämänhallintansa sekä palauttamaan aikaisempi toimintakyky. Joskus kriisi voi olla uuden alku, jonka jälkeen ihminen alkaa katsoa elämäänsä aivan uudella tavalla. Joskus kriisi voi laukaista ihmisessä tarpeen pohtia itseään ja omaa elämäänsä aikaisempaa syvällisemmin. Aiemmat kriisit, niihin liittyvät kipeät muistot ja lapsuudenkokemukset saattavat myös aktivoitua kriisin seurauksena. Niiden läpikäyminen voi vaatia pidemmän ja intensiivisemmän terapian.

Kriisihoitoon tulisi ihmisen päästä mahdollisimman pian yllättävänä tulleen kriisin jälkeen. Kriisihoito etenee kriisissä olevan ihmisen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Kriisihoitoon voi ensimmäiseen tapaamiseen tulla kriisin kohdannut ihminen yksin, puolisonsa kanssa tai yhdessä perheensä kanssa. Ensimmäinen tapaaminen terapeutin kanssa kestää yhdellä ihmisellä 1h, seuraavat 45min kerrallaan. Jos pari käy yhdessä kriisihoidossa tapaamiset kestävät 1,5h-1h kerrallaan. Kriisihoidon tiheyden asiakas ja terapeutti sopivat yhdessä asiakkaan tarpeen mukaisesti, usein aluksi tavataan vähintään kertaviikkoisesti. Asiakas ja terapeutti arvioivat koko ajan prosessia ja sopivat kriisihoidon lopettamisesta asiakkaan tilanteen selkiydyttyä.


PSYKOX.JPG (62379 bytes)

 

Huom! Sivusto käyttää evästeitä. Selaimesi asetuksista voit halutessasi sulkea evästeet.

Copyright © Solmujensilta